RADA OCIEMNIAŁYCH DIABETYKÓW ROD

Tabele wymienników
węglowodanowych

POWRÓT DO INFORMACJI O WĘGLOWODANACH

Węglowodany

Każda poniższa porcja stanowi 1 wymiennik węglowodanowy (1 WW) czyli zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych (patrz link: Co warto więcej wiedzieć o wymiennikach węglowodanowych).

Źródła obliczeń:

  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”; Wydawnictwo Lekarskie PZWL; Warszawa 2005

  • informacja żywieniowa na opakowaniach

Objaśnienia do tabel:

  • masa - masa produktu surowego wraz z częściami niejadalnymi (np. gniazdem nasiennym, pestką, skórą, kością); w produktach zbożowych, mlecznych, tłuszczach, napojach, słodyczach jest równa masie części jadalnych tych produktów

  • Łyżeczka - łyżeczka do herbaty o pojemności 5 ml

  • Łyżka - łyżka stołowa o pojemności 15 ml

  • kubek - opakowanie np. jogurtu

  • Szklanka - szklanka o pojemności 250 ml

Tabela 1.
Wymienniki węglowodanowe wybranych produktów mlecznych

produkt masa w g miara domowa
MLEKO 200 niepełna szklanka
MAŚLANKA 240 szklanka
KEFIR 200 niepełna szklanka
JOGURT NATURALNY 160 2/3 szklanki lub mały kubek (o masie 150 g)
JOGURT OWOCOWY Z CUKREM 80 pół małego kubka (o masie 150 g)
JOGURT OWOCOWY BEZ CUKRU 120 pół szklanki lub niepełny mały kubek (o masie 150 g)
SEREK HOMOGENIZOWANY OWOCOWY LUB WANILIOWY Z CUKREM 70 7-8 łyżeczek z czubkiem

Tabele wymienników dla innych grup produktów zostaną zamieszczone wkrótce.

Powrót do informacji o węglowodanach

Strona główna ROD


POWRÓT NA GÓRĘ STRONY