RADA OCIEMNIAŁYCH DIABETYKÓW ROD

Przygotuj i posmakuj...

POWRÓT

Powrót

Na tej oto stronie zamieszczamy przepisy na różne potrawy - zarówno te znane powszechnie, jak również te mało znane, a smaczne i żywieniowo wartościowe.
Dla każdej potrawy podajemy przybliżoną wartość odżywczą 1 porcji, uwzględniając wartość energetyczną. Zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów przyswajalnych, błonnika pokarmowego, niekiedy cholesterolu. Podajemy też liczbę wymienników węglowodanowych (WW). Warto bowiem wiedzieć ile ich zjadamy!
Do obliczeń wykorzystujemy dane zawarte w książce H. Kunachowicz i wsp. pt. „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych” - Instytut Żywności i Żywienia; Warszawa 1998.
Zachęcany również do przysyłania własnych, kulinarnych pomysłów. Uzupełnimy je obliczeniami wartości odżywczej oraz dietetycznym komentarzem.

Zadbają o to:
Katarzyna Kowalcze z Poradni Dietetycznej przy Centralnym Szpitalu Klinicznym Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Warszawie
oraz
Hanna Wysocka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

A OTO NASZA KARTA DAŃ:
Świąteczne przysmaki
Kluskowe pomysły
Warzywne szaleństwa
Mięsiwo na różne sposoby
To i owo z jaj
Deserowe co nieco

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

ŚWIĄTECZNE PRZYSMAKI

Barszcz czerwony

To propozycja nie tylko na postną wieczerzę wigilijną, ale również na obiad - zarówno świąteczny, jak i codzienny. Bez dodatku tłuszczu, śmietany i cukru jest smaczny i zdrowy.
Polecam - Hanna Wysocka

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki suchego makaronu świderki (12 dag) czyli 2 szklanki ugotowanego makaronu (30 dag),

  • 2 średnie buraki (50 dag),

  • średnia marchewka (10 dag),

  • średnia pietruszka (7 dag),

  • kawałek selera (10 dag),

  • mała cebula (5 dag),

  • średnie jabłko (15 dag),

  • 3 i pół szklanki wody (0,9 l),

  • 2 łyżki soku z cytryny lub kwasek cytrynowy,

  • sól, pieprz ziarnisty i mielony,

  • listek laurowy, ziele angielskie, bazylia, zioła prowansalskie lub inne mieszanki przypraw zgodnie z własnymi upodobaniami.

Sposób wykonania:

Buraki i warzywa (po umyciu, obraniu, powtórnym umyciu) pokroić na drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać cząstki jabłka ze skórką oraz sól i inne przyprawy. Zakwasić sokiem lub kwaskiem cytrynowym. Pozostawić pod przykryciem na 8-10 godzin. Dokładnie przecedzić: najpierw przez durszlak, a następnie przez gęste sitko. Barszcz doprawić solą, sokiem lub kwaskiem cytrynowym i mielonym pieprzem.

1 porcja, czyli 1 szklanka o pojemności 0,25 l, dostarcza:

  • energii - 80 kcal

  • białka - 0 g

  • tłuszczu - 0 g

  • węglowodanów przyswajalnych - 20 g (2 WW)

  • błonnika pokarmowego - 0 g

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami i orzechami

To wykwintna potrawa na świąteczne i okolicznościowe przyjęcie. Moim zdaniem - pychota! Niestety, jest dosyć kaloryczna - w znacznym stopniu za przyczyną orzechów. Możemy zatem pozwolić sobie na niezbyt dużą jej porcję, może nawet mniejszą niż zaproponowana poniżej.
Warto jednak posmakować - Hanna Wysocka

Składniki na 4 porcje:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (50 dag),

  • 8-10 suszonych śliwek bez pestek (5 dag),

  • 12-15 orzechów włoskich wyłuskanych (5 dag),

  • łyżka oleju rzepakowego (1 dag),

  • płaska łyżka mąki (1 dag),

  • średni kubek jogurtu naturalnego 3% tłuszczu (20 dag),

  • sól, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty i mielony.

Sposób wykonania:

Polędwiczki pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Orzechy pokruszyć, śliwki przekroić na połówki. Polędwiczki obsmażyć na oleju - najlepiej w teflonowym rondlu. Dodać suszone śliwki i orzechy, a następnie taką ilość wody, aby przykryła mięso (zwykle 1 szklankę). Wsypać przyprawy i dusić pod przykryciem przez ok. 30 minut. Zagęścić mąką wymieszaną z jogurtem i jeszcze kilka minut gotować. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Potrawę najlepiej przyrządzić na 2-3 godziny przed podaniem.

1 porcja dostarcza około:

  • energii - 360 kcal

  • białka - 28 g

  • tłuszczu - 22 g

  • węglowodanów przyswajalnych - 12 g (1 WW)

  • błonnika pokarmowego - 2 g

Seler naciowy z kukurydzą, jabłkiem i śliwkami

Jest chrupiącą i bardzo aromatyczną surówką. Zachęcam do posmakowania i zapewniam iż „dobry seler, to nie feler” - Hanna Wysocka

Składniki na 4 porcje:

  • średni seler naciowy (50 dag),

  • pół puszki czyli szklanka kukurydzy konserwowej - najlepiej niesłodkiej (15 dag),

  • 5 dużych marynowanych śliwek węgierek (10 dag),

  • średnie jabłko (15 dag),

  • 2 czubate łyżeczki majonezu (2 dag),

  • sól, pieprz, mieszanka przypraw np. zioła do sałatek lub zioła prowansalskie.

Sposób wykonania:

Łodygi selera obrać z włóknistej skórki, podobnie jak obiera się rabarbar. Seler i jabłko pokroić w kostkę, a śliwki w paski lub krążki. Kukurydzę dobrze odsączyć od zalewy. Wszystkie składniki wymieszać.

1 porcja dostarcza około:

  • energii - 100 kcal

  • białka - 2 g

  • tłuszczu - 4 g

  • węglowodanów przyswajalnych - 13 g (1,5 WW)

  • błonnika pokarmowego - 3 g

Powrót do „Karty dań”


KLUSKOWE POMYSŁY

Makaron z truskawkami czyli węglowodanowe „szaleństwo”!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 szklanki suchego makaronu świderki (12 dag) czyli 2 szklanki ugotowanego makaronu (30 dag),

  • 20 średnich truskawek (30 dag),

  • pół małego kubka jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (8 dag),

  • słodzik według upodobania( np. 3 łyżeczki ksylitolu - 1,5 dag).

Sposób przygotowania:

Truskawki rozgnieść i wymieszać z jogurtem i słodzikiem. Dodać do ugotowanego makaronu.

1 porcja dostarcza około:

  • energii - 290 kcal

  • białka - 9 g

  • tłuszczu - 3 g

  • węglowodanów przyswajalnych -56 g (6 WW)

  • błonnika pokarmowego - 4 g.

No cóż! Dla diabetyków to istne węglowodanowe „szaleństwo”, któremu nie wszyscy potrafią się oprzeć. Dobrze zatem wiedzieć jaka jest wartość odżywcza takiej potrawy a zwłaszcza ile dostarczy węglowodanów. Główną ich ilość wnosi bowiem makaron.
Tak więc, makaron z truskawkami można zjadać sporadycznie i najlepiej na obiad - jako drugie danie. Na pierwsze warto zjeść zupę bogatą w warzywa, aby dostarczyć możliwie dużo błonnika pokarmowego. Dzięki temu można uniknąć hiperglikemii. Jak zwykle, tak i w truskawkowym sezonie, my diabetycy musimy zachować rozwagę i poskromić nasze łakomstwo. To nie takie proste, ale nie można do syta objadać się truskawkami. Warto zjadać je małymi porcjami, 2-3 razy dziennie, najlepiej w ramach posiłków. Przecież 20 dag czyli 12-14 średnich truskawek to 1 wymiennik węglowodanowy (WW).
Truskawki to również obfitość witaminy C, tak bardzo ważnej dla diabetyków. 10 średnich truskawek (15 dag) pokryje nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jest ono większe niż u osób bez cukrzycy i wynosi 100 mg.
A kiedy minie sezon na truskawki można je zastąpić innymi owocami. Dla przykładu:

  • poziomkami w ilości 25 dag (2,5 szklanki),

  • czarnymi jagodami - 20 dag (2 szklanki,

  • malinami - 30 dag (2,5 szklanki).

Z żywieniowego punktu widzenia, z uwagi na dodatek białka zwierzęcego, bardziej wartościową potrawą jest makaron z truskawkami i twarogiem. Na dwie porcje wystarczy dodać 10 dag półtłustego twarogu. 1 porcja dostarczy wówczas około:

  • energii - 350 kcal

  • białka - 19 g

  • tłuszczu - 5 g

  • węglowodanów przyswajalnych - 58 g (6 WW)

  • błonnika pokarmowego - 4 g

  • A innych truskawkowych propozycji prosimy poszukać w deserach.

    Powrót do „Karty dań”


  • WARZYWNE SZALEŃSTWA

    Brokułowe propozycje

    Zachęcam diabetyków do zjadania brokułów. Zawierają bowiem bardzo mało węglowodanów przyswajalnych - tylko 1,7 g w 100 g produktu rynkowego, przy jednoczesnej zawartości błonnika pokarmowego wynoszącej 1,5 g. Stąd 1 wymiennik węglowodanowy (WW) dla brokułów wynosi ok. 600 g. Jest to bardzo duża porcja - 1 dosyć duży brokuł. Z tego względu, przyrządzając sałatki, warto połączyć brokuły z warzywami o znacznie większej zawartości węglowodanów, np. z kukurydzą konserwową czy fasolą.
    Brokuły wyróżniają się również stosunkowo dużą zawartością witaminy C - ok. 50 mg w 100 g świeżych brokułów. Oczywiście, należy liczyć się z jej stratami podczas ich przyrządzania, zwłaszcza gotowania. Nawet jednak wówczas brokuły mogą być cennym źródłem tej witaminy.
    Tak więc, gorąco polecam! Hanna Wysocka

    Brokuły z kukurydzą, papryką, jabłkiem i oliwkami

    Składniki na 4 porcje:

    • 1 świeży brokuł (0,5 kg) lub torebka brokułów mrożonych,

    • mała puszka kukurydzy (masa netto bez zalewy 14 dag),

    • średnia czerwona papryka (20 dag),

    • pół średniej zielonej papryki (10 dag),

    • średnie jabłko (15 dag),

    • 15-20 sztuk zielonych oliwek bez pestek (5 dag),

    • 2 łyżeczki majonezu niskotłuszczowego (2 dag),

    • sól, pieprz mielony.

    Sposób wykonania

    Świeże brokuły podzielić na różyczki i łodygi. Łodygi obrać z zewnętrznej, włóknistej warstwy i pokroić w talarki. Brokuły obgotować, wrzucając do wrzącej wody łodygi, a po 1-2 minutach różyczki. gotować jeszcze przez 1-2 minuty. W przypadku brokułów mrożonych również krótko je obgotować. Odcedzić na durszlaku - odsączyć i ostudzić. Odcedzić kukurydzę. Paprykę pokroić w paski, jabłko w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać z majonezem i przyprawami.

    1 Porcja dostarcza około:

    • Energii - 120 kcal

    • Białka - 4 g

    • Tłuszczu - 5 g

    • Węglowodanów przyswajalnych - 14 g (ok. 1,5 WW)

    • Błonnika pokarmowego - 4 g

    Kalarepa na kilka sposobów

    To przykłady wiosenno-letnich surówek, gdyż tylko w tych miesiącach kalarepa dostępna jest na rynku. Warto zatem wykorzystać tę okazję do urozmaicenia warzywnego menu. Kalarepę można łączyć z wieloma warzywami, zgodnie z własnymi upodobaniami i pomysłami. Można też chrupać samą kalarepkę, nawet w ramach tzw. pogryzania. Zawiera bowiem niewielką ilość węglowodanów przyswajalnych. Przekonuje o tym wartość wymiennika węglowodanowego (WW). 1 WW to średnia kalarepa o masie ok. 35 dag. To przecież duża porcja!
    Przy tym kalarepa obfituje w witaminę C. Taka średnia kalarepa dostarczy ok. 160 mg tej witaminy, podczas gdy diabetykom zaleca się przynajmniej 100 mg dziennie.
    Dobrze też wiedzieć, że w kalarepie jest stosunkowo dużo potasu. To dobra wiadomość dla tych, którzy cierpią na jego niedobory. To jednocześnie ostrzeżenie dla osób, u których występuje zatrzymywanie potasu w organizmie.

    Kalarepa z pomidorem

    Składniki na 2 porcje:

    • średnia kalarepa (35 - 40 dag),

    • średni pomidor (15 dag),

    • 4-5 łodyżek natki pietruszki,

    • łyżka oleju,

    • łyżka octu winnego lub soku z cytryny,

    • ząbek czosnku,

    • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

    Sposób przygotowania:

    Przygotować sos mieszając olej z octem, roztartym czosnkiem i przyprawami. Kalarepę zetrzeć na tarce, pomidor pokroić w kostkę, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Najlepiej przygotować tuż przed jedzeniem.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 100 kcal

    • białka - 4 g

    • tłuszczu - 6 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 8 g (1 WW)

    • błonnika pokarmowego - 4 g

    Kalarepa z ogórkiem małosolnym

    Składniki na 2 porcje:

    • średnia kalarepa (35 - 40 dag),

    • 4 średnie ogórki małosolne (15 dag),

    • 4-5 łodyżek koperku,

    • łyżka oleju,

    • łyżka octu winnego,

    • ząbek czosnku,

    • sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Przygotować sos mieszając olej z octem, roztartym czosnkiem i przyprawami. Kalarepę i ogórki zetrzeć na tarce, koperek pokroić. Wszystkie składniki wymieszać. Najlepiej przygotować tuż przed jedzeniem.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 100 kcal

    • białka - 4 g

    • tłuszczu - 6 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 8 g (1 WW)

    • błonnika pokarmowego - 4 g

    Kalarepa z jabłkiem i koperkiem

    Składniki na 2 porcje:

    • średnia kalarepa (35 - 40 dag),

    • średnie jabłko (15 dag),

    • pół pęczka koperku (5 dag),

    • pół małego kubka jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (8 dag),

    • sok z cytryny do smaku,

    • sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Jogurt wymieszać z przyprawami. Koperek drobno pokroić. Kalarepę i jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać. Najlepiej przygotować tuż przed jedzeniem.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 90 kcal

    • białka - 6 g

    • tłuszczu - 1 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 14 g (1 WW)

    • błonnika pokarmowego - 5 g

    Marchewka z kalarepą

    Składniki na 2 porcje:

    • pęczek (5 średnich) młodych marchewek (40 dag),

    • średnia kalarepa (35-40 dag),

    • łyżeczka oleju, margaryny lub masła,

    • czubata łyżeczka mąki,

    • 1/3 pęczka koperku,

    • sól, ziarna pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie.

    Sposób przygotowania:

    Marchew i kalarepę pokroić w kostkę. Gotować z przyprawami w możliwie małej ilości wody. Nie dopuścić do rozgotowania warzyw - najlepiej jeśli będą półmiękkie. Pod koniec gotowania zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wystudzonego wywaru. Dodać olej i pokrojony koperek.
    UWAGA! Nie rozgotować marchewki, ponieważ w przewodzie pokarmowym człowieka cukry proste z marchewki rozgotowanej mogą wchłaniać się szybciej niż z marchewki półmiękkiej, a zwłaszcza surowej. Szybkie wchłanianie cukrów prowadzi zaś do szybkiego wzrostu glikemii.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 120 kcal

    • białka - 5 g

    • tłuszczu - 3 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 17 g (2 WW)

    • błonnika pokarmowego - 9 g

    Powrót do „Karty dań”


    MIĘSIWO NA RÓŻNE SPOSOBY

    Podchmielony indyk

    czyli przysmak specjalnie na życzenie Jerzyka.
    To indyk pieczony w piwie z dodatkiem pieczarek, cebuli i przypraw. Słowo daję - palce lizać!!! Kompozycja składników daje bowiem niepowtarzalny smak i zapach, w którym dominuje aromat piwa a zwłaszcza chmielu. Nic zatem dziwnego, że indyk jest podchmielony. Nie ma jednak obawy, aby podchmieleni byli jedzący potrawę. Podczas pieczenia alkohol wyparuje. Obawa może jednak dotyczyć osoby kucharza. Jeśli bardziej podleje piwem siebie niż indyka, to zapewne nie indyk będzie podchmielony.

    Składniki na 6 porcji:

    • 60 dag piersi indyka,

    • szklanka jasnego piwa (250 ml),

    • 8-10 pieczarek (20 dag),

    • średnia cebula (10 dag),

    • 2 łyżeczki mąki,

    • 3 łyżki śmietany jogurtowej 9%,

    • łyżeczka masła śmietankowego,

    • pół pęczka natki pietruszki,

    • sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Mięso natrzeć solą i pieprzem przynajmniej na godzinę przed pieczeniem. Pieczarki i cebulę pokroić i wymieszać z niewielką ilością soli. Żaroodporne naczynie lub brytfankę wysmarować masłem. Mięso ułożyć w naczyniu, obsypać pieczarkami i cebulą i wlać pół szklanki piwa. Piec pod przykryciem. Brytfankę można przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 220 st. C na 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 180 - 200 st. C i piec przez 30 - 40 minut. Wlać pozostałą część piwa, zwiększyć temperaturę do ok. 220 st. C i piec bez przykrycia przez 15 minut. Potrawę pozostawić w naczyniu do wystygnięcia. Następnie mięso wyjąć i podzielić na porcje. Sos z pieczarkami i cebulą przelać do rondelka i zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. W naczyniu do pieczenia ułożyć porcje mięsa, zalać sosem i podgrzać w piekarniku. Podawać w tym samym naczyniu. Przed podaniem posypać mięso pokrojoną natką pietruszki.

    W taki też sposób proponuję przyrządzić schab.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 110 kcal

    • białka - 20 g

    • tłuszczu - 2 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 4 g (0,5 WW)

    • błonnika pokarmowego - 1 g.

    Schabowy inaczej

    Diabetykom, czyli osobom „zdrowym inaczej”, polecam schabowego w nieco innej postaci. Zamiast usmażyć proponuję upiec. Daje to duże oszczędności kaloryczne, o czym świadczą podane niżej wartości. Z tego względu taki kotlet śmiało może konkurować z tradycyjnym, co prawda chrupiącym, ale jakże tłustym schaboszczakiem.
    Popróbujcie i oceńcie - zachęcam - Hanna Wysocka

    Składniki na 4 porcje:

    • 4 kawałki schabu wieprzowego bez kości (40 dag),

    • 1 jajko (5 dag),

    • 8 płaskich łyżek tartej bułki (5 dag),

    • łyżka oleju rzepakowego (10 g),

    • sól, pieprz, majeranek lub inne przyprawy według własnych upodobań smakowych.

    Sposób przygotowania:

    Mięso przygotować tak, jak na kotlety tradycyjne, czyli rozbić, obsypać przyprawami, panierować w jajku i bułce. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200 st. C. Blaszkę posmarować olejem, ułożyć na niej kotlety i wstawić do piekarnika. Po 5 - 10 minutach zmniejszyć temperaturę do ok. 180 st. C i piec przez 15 - 20 minut. W połowie tej części pieczenia przewrócić kotlety na drugą stronę.

    1 kotlet dostarcza około:

    • energii - 240 kcal

    • białka - 22 g

    • tłuszczu - 14 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 8 g (1 WW)

    • błonnika pokarmowego - 1 g

    Dane te porównajmy teraz z wartością odżywczą kotleta przygotowanego w sposób tradycyjny.

    100 gramowa porcja dostarcza około:

    • energii - 350 kcal

    • białka - 19 g

    • tłuszczu - 24 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 15 g (1,5 WW)

    • błonnika pokarmowego - 1 g

    Powyższe dane zaczerpnięto z książki: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw; Wydawnictwo Lekarskie PZWL; Warszawa 1997

    Powrót do „Karty dań”


    TO I OWO Z JAJ

    Jaja „bez cholesterolu”

    Zaniepokojonym śpieszę wyjaśnić, iż są to jaja zmodyfikowane tylko kulinarnie, nie zaś genetycznie. Sposób modyfikacji jest przy tym bardzo prosty - usunięcie żółtek i zastąpienie ich przeróżnymi pomysłami, według własnych smakowych upodobań. Dwa z tych pomysłów podaję poniżej. Tak przygotowane jaja to propozycja smakowitej i wartościowej przekąski, śniadania lub kolacji. Polecam je zwłaszcza w okresie wielkanocnym, kiedy to zazwyczaj zjadamy sporo jaj. Zgodnie z tradycją dzielimy się jajeczkiem nie tylko w czasie wielkanocnego śniadania, ale również podczas przedświątecznych spotkań. Zjadamy przy tym wiele innych smakołyków, także obfitujących w cholesterol. Warto zatem „usunąć” go przynajmniej z jaj.
    Zachęcam - Hanna Wysocka

    Jaja nadziewane warzywami

    Składniki na 4 porcje:

    • 4 średnie jaja,

    • 3 łyżki pokrojonej marynowanej,

    • czerwonej papryki (5 dag),

    • płaska łyżka groszku konserwowego (1 dag),

    • płaska łyżka kukurydzy konserwowej (1 dag),

    • łyżka pokrojonego szczypiorku,

    • czubata łyżeczka majonezu (1 dag),

    • sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Jaja ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć żółtka, a białka lekko posolić. Drobno pokrojoną paprykę, groszek, kukurydzę i szczypiorek wymieszać z majonezem i przyprawami. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić kopiasto dołeczki po żółtkach.

    2 połówki jaja dostarczają około:

    • energii - 40 kcal

    • białka - 4 g

    • tłuszczu - 2 g

    • cholesterolu - 0 mg

    • węglowodanów przyswajalnych - 2 g (0 ww)

    • błonnika pokarmowego - 0 g

    Jaja nadziewane pieczarkami

    Składniki na 4 porcje:

    • 4 średnie jaja,

    • 3 średnie pieczarki (10 dag),

    • mała cebula (5 dag),

    • czubata łyżeczka majonezu (1 dag),

    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

    • sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Jaja ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na połówki i usunąć żółtka, a białka lekko posolić. Pieczarki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 3-5 minut. Po ostudzeniu zetrzeć je na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Drobno pokroić cebulę i natkę pietruszki. Pieczarki, cebulę i natkę wymieszać z majonezem i przyprawami. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić kopiasto dołeczki po żółtkach.

    2 połówki jaja dostarczają około:

    • energii - 40 kcal

    • białka - 5 g

    • tłuszczu - 2 g

    • cholesterolu - 0 mg

    • węglowodanów przyswajalnych - 1 g (0 ww)

    • błonnika pokarmowego - 1 g

    Powrót do „Karty dań”


    DESEROWE CO NIECO

    A oto kilka truskawkowych propozycji. Polecam - Hanna Wysocka

    Przy obliczaniu ich wartości odżywczej nie uwzględniono dodatku słodzików. Nie ma bowiem takiej potrzeby w przypadku słodzików z aspartamem, sacharyną i acesulfamem-K. Natomiast przy zastosowaniu ksylitolu, sorbitolu oraz fruktozy należy uwzględnić ich wartość odżywczą, która powinna być podana na opakowaniu.

    Krem z owocami

    Składniki na 4 porcje:

    • Twarożek homogenizowany - 200 g

    • 2 jajka

    • 1/2 szklanki mleka odtłuszczonego (0,5% tłuszczu)

    • 1 łyżka żelatyny

    • szklanka owoców jagodowych - malin, poziomek, jagód

    • słodzik w proszku (do smaku)

    Sposób wykonania:

    • jajka ubić na parze na gładką, puszystą masę (można z dodatkiem słodzika), ostudzić.

    • do twarożku dodać mleko, ubite jajka, dokładnie wymieszać

    • rozpuścić żelatynę

    • połączyć żelatynę razem z masą jajeczną (można razem zmiksować)

    • przełożyć do pucharków

    • podawać deser schłodzony

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • Energia - 130 kcal

    • Białka - 10 g

    • Tłuszcz - 4 g

    • Węglowodany - 17 g

    • Błonnik - 2 g

    Smacznego! - Katarzyna Kowalcze

    Koktajl truskawkowy na kefirze

    To smakołyk, który można zjeść na deser w ramach każdego posiłku zawierającego węglowodany złożone, najlepiej obiadu, śniadania, kolacji. Taki koktajl dostarczy głównie cukrów - węglowodanów łatwoprzyswajalnych, stosunkowo szybko podnoszących poziom glukozy we krwi.
    W okresie świeżych truskawek - smacznych, aromatycznych i bogatych w witaminę C - lepiej pozwolić sobie na taki właśnie koktajl niż na przemysłowo wyprodukowany truskawkowy jogurt.

    Składniki na 2 porcje:

    • butelka lub kartonik (0,33 l) kefiru 1,5% tłuszczu,

    • 20 średnich truskawek (30 dag),

    • ewentualnie słodzik według upodobania.

    Sposób przygotowania:

    Truskawki zmiksować lub rozetrzeć widelcem. Wymieszać z kefirem i słodzikiem. Słodzik w tabletkach lepiej wcześniej dodać do truskawek, aby rozpuściły się. Koktajl przelać do szklanek i lekko schłodzić.

    1 porcja (bez słodzika) dostarcza około:

    • energii - 120 kcal

    • białka - 6 g

    • tłuszczu - 3 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 17g (2 WW)

    • błonnika pokarmowego - 3 g

    Truskawki w jogurcie

    To propozycja na obiadowy deser w truskawkowym sezonie, choć propozycja na niewielką tylko porcję. Taki deser dostarczy bowiem cukrów - węglowodanów łatwoprzyswajalnych, nieznaczne zaś ilości błonnika pokarmowego.

    Składniki na 2 porcje:

    • mały kubek (150 ml) jogurtu naturalnego 2% tłuszczu,

    • 10 średnich truskawek (15 dag),

    • ewentualnie słodzik według upodobania.

    Sposób przygotowania:

    Całe lub pokrojone lub roztarte widelcem truskawki zalać jogurtem. Dodać słodzik - najlepiej w postaci proszku. Słodzik w tabletkach lepiej wcześniej dodać do truskawek, aby rozpuścił się. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do małych naczyń, np. salaterek, filiżanek.

    1 porcja (bez słodzika) dostarcza około:

    • energii - 70 kcal

    • białka - 4 g

    • tłuszczu - 2 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 9 g (1WW)

    • błonnika pokarmowego - 1 g

    Truskawkowy twarożek

    Może być deserem, a może też urozmaicić nasze śniadania i kolacje. Ponieważ zawiera bardzo mało błonnika pokarmowego, to najlepiej zjeść go z razowym pieczywem.

    Składniki na 2 porcje:

    • opakowanie serka homogenizowanego półtłustego (200 g),

    • 10 średnich truskawek (15 dag),

    • ewentualnie słodzik według upodobania.

    Sposób przygotowania:

    Truskawki rozetrzeć lub pokroić. Wymieszać z serkiem i słodzikiem w postaci proszku. Słodzik w tabletkach lepiej wcześniej dodać do truskawek, aby rozpuściły się.

    1 porcja (bez słodzika) dostarcza około:

    • energii - 150 kcal

    • białka - 10 g

    • tłuszczu - 8 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 9 g (1 WW)

    • błonnika pokarmowego - 1 g

    SMAKOŁYKI Z CYNAMONEM

    Jako wielbicielka cynamonowego smaku i zapachu przeszukałam sklepowe półki. Niestety, cynamonowych smakołyków nie znalazłam. Skoro tak, to wymyśliłam własne. Polecam je smakoszom cynamonu, a innych zachęcam do posmakowania.
    Hanna Wysocka

    Twarożek cynamonowy

    Równie dobry na deser, jak i na śniadanie, podwieczorek czy kolację.

    Składniki na 2 porcje:

    • opakowanie serka naturalnego (150 g),

    • pół łyżeczki cynamonu,

    • ewentualnie słodzik według własnych upodobań smakowych.

    Sposób przygotowania:

    Słodzik w tabletkach rozpuścić w łyżeczce wody. Serek wymieszać z cynamonem i słodzikiem.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 100 kcal

    • białka - 7 g

    • tłuszczu - 6 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 4 g (0,5 WW)

    • błonnika pokarmowego - 0 g

    Twarożek cynamonowy nieco wzbogacony

    Składniki na 2 porcje:

    • opakowanie serka naturalnego (150 g),

    • czubata łyżka płatków migdałowych (10 g),

    • 2 kosteczki czekolady mlecznej bez cukru (7 g),

    • pół łyżeczki cynamonu,

    • ewentualnie słodzik do smaku.

    Sposób przygotowania:

    Słodzik w tabletkach rozpuścić w łyżeczce wody. Serek wymieszać z cynamonem, słodzikiem i płatkami. Przełożyć do miseczek. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce i posypać nią twarożek.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 150 kcal

    • białka - 9 g

    • tłuszczu - 10 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 5 g (0,5 WW)

    • błonnika pokarmowego - 1 g

    Twarożek cynamonowy mocno wzbogacony

    Składniki na 2 porcje:

    • opakowanie serka naturalnego (150 g),

    • 2 kruche ciastka z fruktozą (15 g),

    • czubata łyżka płatków migdałowych (10 g),

    • 2 kosteczki czekolady mlecznej bez cukru (7 g),

    • pół łyżeczki cynamonu,

    • ewentualnie słodzik do smaku.

    Sposób przygotowania:

    Słodzik w tabletkach rozpuścić w łyżeczce wody. Serek wymieszać z cynamonem, słodzikiem i płatkami. Przełożyć do miseczek. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nią twarożek. Tuż przed podaniem do każdej porcji wstawić pionowo ciastko.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 170 kcal

    • białka - 9 g

    • tłuszczu - 11 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 9 g (1 WW)

    • błonnika pokarmowego - 1 g

    Jogurt cynamonowy

    Składniki na 1 porcję:

    • mały kubek jogurtu naturalnego bez cukru i 2-procentowej zawartości tłuszczu (150 g),

    • pół łyżeczki cynamonu,

    • ewentualnie słodzik według własnych upodobań smakowych.

    Sposób przygotowania:

    Słodzik w tabletkach rozpuścić w łyżeczce wody. Jogurt wymieszać z cynamonem i słodzikiem.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 90 kcal

    • białka - 7 g

    • tłuszczu - 3g

    • węglowodanów przyswajalnych - 9 g (1 WW)

    • błonnika pokarmowego - 0 g

    A SMAKOSZOM KAWY PROPONUJĘ:

    Jogurt kawowy

    Składniki na 1 porcję:

    • mały kubek jogurtu naturalnego bez cukru i 2-procentowej zawartości tłuszczu (150 g),

    • płaska łyżeczka rozpuszczalnej kawy naturalnej,

    • ewentualnie słodzik do smaku.

    Sposób przygotowania:

    Przygotować napar kawy z możliwie małą ilością wody (1 - 2 łyżki). Rozpuścić w nim słodzik. Po wystygnięciu dodać do jogurtu i wymieszać.

    1 porcja dostarcza około:

    • energii - 90 kcal

    • białka - 7 g

    • tłuszczu - 3 g

    • węglowodanów przyswajalnych - 9 g (1 WW)

    • błonnika pokarmowego - 0 g

    Powrót do „Karty dań”


    POWRÓT NA GÓRĘ STRONY